Thursday, April 9, 2009

Chocolate Chip Cookies

Kalo kamu suka bikin kukis coba deh kukis yang ini, gampang, simple dan hasilnya lumayan enak. Cocok buat pencinta kukis seperti saya.


Chocolate Chips Cookies


+/-


Penampakan kukis saya memang ga terlalu bagus, cenderung gepeng....:P mungkin karena saya tidak memasukannya kedalam kulkas sebelum dicetak dan dipanggang, alhasil waktu proses pemanggangan meluber kemana-mana.


Chocolate Chip Cookies
Source : Joy Of Baking


1 cup (2 sticks) (226 grams) unsalted butter, room temperature

3/4 cup (150 grams) granulated white sugar

3/4 cup (160 grams) firmly packed light brown sugar

2 large eggs

1 1/2 teaspoons pure vanilla extract

2 1/4 cups (295 grams) all-purpose flour

1 teaspoon baking soda

1/2 teaspoon salt

1 1/2 cups (270 grams) semisweet chocolate chips

1 cup (100 grams) walnuts or pecans, coarsely chopped (optional)


Chocolate Chips Cookies


Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C) with rack in center of oven. Line two baking sheets with parchment paper. Set aside.

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), cream the butter. Add the white and brown sugars and beat until fluffy (about 2 minutes). Beat in eggs, one at a time, making sure to beat well after each addition. Add the vanilla and beat until incorporated.

In a separate bowl, combine flour, baking soda, and salt. Add the dry ingredients to the egg mixture and beat until incorporated, adding the chocolate chips and nuts (if using) about half way through mixing. If you find the dough very soft, cover and refrigerate until firm (about 30 minutes).

For large cookies, use about a 2 tablespoon ice cream scoop or with two spoons, drop about 2 tablespoons of dough (35 grams) onto the prepared baking sheets. Bake about 12 - 14 minutes, or until golden brown around the edges. Cool completely on wire rack.

Makes about 4 dozen - 3 inch round cookies.


Chocolate Chips Cookies


Note: You can freeze this dough. Form the dough into balls and place on a parchment lined baking sheet. Freeze and then place the balls of dough in a plastic bag, seal, and freeze. When baking, simply place the frozen balls of dough on a baking sheet and bake as directed - may have to increase baking time a few minutes.

8 comments:

Yeni Yulinda said...

mau mak buat sarapan,hehhehe...
lum pull ih soalnya peyut.DD

Roossy Tirta said...

baru liat fotonya di flickr....cakep as always..cuma saya mah mau friesnya aza...:) ga berapa ngefans ama cookies, paling kalo makan cookies yang makan Amanda...:)

Mira Assjarif said...

hihihihihi.. sahate Teh bikin cemilan pake chocolate chips. :)

Rosy said...

aku seneng jg yg ini mbak...
Masih rajin ajah ibu ini. Potona jg tetep cakep..salut dweh.
Btw..pa kabar mbak?

Foni said...

gue mah hayuu aja dah kalo coklat cookies:) mo dikulkasin or no..yg penting nyum

Retno Prihadana said...

Wah klo ini cepet habis disikat anak2ku :). Aku pernah bikin tapi coklat chipnya lumer lengket...kayaknya aku salah tehnik..si choc chips nya aku tempelin di atas kukisnya, kapan2 nyobain pake resep yang disini, TFS

Judith said...

Kalo aku lain lagi Sye.. tiap bikin choco cookies seringkali tak tersisa buat dipoto, dah gitu aku kurang pede ama choco cookies ku yang terlalu geradakkan di bagian permukaannya, jadi ogah2an mo motret :D

Keren bentuk cookiesmu ini, kotak2 dipotong gitu.. ada aja idemu Sye :) Thanks, kapan2 aku boleh share ya..

Elsye said...

@ yenni : wakakakak ya elo berdua sih Yen, makanya ga full terus :P

@ roossy : thankss say, gue lagi ngerem makan kukis..wakakakak...

@ mira : ttoooozzz....:D

@rosy : kabar baik :)

@ foni : kekekekkeke judulnya cookies monster dong Fon..toss ama anak gue :P

@ mbak retno : sipp mbak, tapi menurutku agak kemanisan yang ini..:(

@ mbak judith : mesti di umpetin dulu mbak baru di foto...hihihihi, btw sipp sippp..silahkan di contek...