Wednesday, February 13, 2008

Puding Ogura

Puding cocok buat makanan penutup. Rasanya yang manis dan segar cocok buat makanan kecil setelah kita makan makanan utama. Banyak sekali jenis puding, yang sekarang dicoba adalah puding dari kacang Azuki atau Azuki Bean.

Kacang azuki ini di Jepang sangat populer, biasanya dibuat berbagai macam makanan terutama untuk isian mochi, sup yang didalamnya diberi rice cake, isian roti manis dan ada banyak lagi.

The azuki bean (also spelled adzuki or aduki) is an annual vine widely grown throughout East Asia and the Himalayas for its small (approximately 5 mm) bean. The cultivars most familiar in northeast Asia have a uniform red color, but white, black, gray and variously mottled varieties are also known. Scientists presume Vigna angularis var. nippinensis is the progenitor. Genetic evidence indicates that the azuki bean was first domesticated in the Himalayas.It was cultivated in China and Korea before 1000 BC. It was later taken to Japan, where it is now the second most popular legume after the soybean.[1]
Sumber : Wikipedia

Photobucket

The name azuki is a transliteration of the native Japanese name. Japanese also has a Chinese loanword, Shōzu (小豆), which means "small bean" (its counterpart "large bean" (大豆; Daizu) being the soybean). It is common to write 小豆 in kanji but pronounce it as azuki
Sumber : Wikipedia

Sebetulnya sudah lama ingin membuat puding ini, dan kebetulan juga dapat resep dari Mbak Rita yang begitu cantiknya membuat puding ini. Dalam pembuatannya, saya memakai kacang azuki yang sudah diawetkan dalam bentuk kalengan. Rasanya manis seperti bubur kacang hijau. Selain dalam bentuk kaleng, ada juga kacang yang masih utuh dalam bentuk plastik. Nah yang ini, perlu diremdam semalam agar memudahkan proses pembuatan puding.

Untuk sausnya, karena dari santan menjadikan puding ini sangat gurih. Terima kasih buat Mbak Rita yang sudah membagi resepnya. Yang pasti anak-anak suka puding ini.

Photobucket

Ingredients:

1 packet agar powder (7 gr)
200 gr Azuki beans , soak overnight (original recipe is 100 gr)
350 ml sweetened condensed milk (original recipe is 300 ml)
700 ml water

Method
1. Drain the beans and put them in a pot with water to cover. Bring the water to a boil, and simmer until the beans are completely cooked and falling apart, mix until thickens (you can just mix this azuki paste into agar, mine .. I processed to make a smooth texture)

2. Dilute Agar in water, put on to boil add sweetened condensed milk and azuki paste mix well, and pour on to the jelly mould

3. Chill in refrigerator, until just set.

4. Serve with coconut milk custard.

Photobucket

Coconut milk custard ( half the original recipe)

Ingredients:

100 gr sugar
1/2 sdt vanilla extract or powder
25 gr cornstarch, diluted in small amount of water
500 ml coconut milk
pinch of salt

Method:

Put coconut milk in the pan, add sugar and salt bring to boil over moderate heat, stirring until it boils. Add diluted cornstarch and vanilla, stir until the sauce thickens and comes to boil. Remove from the stove. Cool down before serve

Source: Puding Agar-Agar Favorit Keluarga , Yasa Boga

6 comments:

rita bellnad said...

pertama, beautiful shot ! kedua, photonya kereen.... ketiga,piring kosong nih, *wink...* you know lha hehehe...

Elsye said...

qiqiqiq thanks mbak...*blushing* masih cakepan mbak rita, aku ngga bisa setting tampilannya..*mana piringnya* :)))))

Andaliman said...

I love ogura.. Indeed agree with mbak Rita

Elsye said...

thankss pep...;) samaa...aku juga suka ogura....jadi mikir kayak kacang ijo..:)))

Retno Prihadana said...

Aduh Elsye...pudingnya menggiurkan banget. Bagiiii

Mochachocolata Rita said...

els...kalo temenku yg gila red bean sampe keliatan puddingmu ini, aku kawatir monitor laptopku ntar dijilatin wahahahaha

cakeppppppppppppppppppppppppp